بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Dengan nama Tuhan yang Maha Pengasih, Maha Penyayang
In the name of God, the Most Loving, the Most Merciful
In the name of God, the Most Loving, the Most Merciful
English in BLUE
Dalam resipi ini, anda akan mempelajari cara
1) membuat sushi
2) menggulung sushi tanpa tikar sushi
3) membuat wasabi tiruan
In this recipe you will learn how to
1) make sushi
2) roll sushi without a sushi mat
3) make homemade wasabi sauce for sushi
1 cawan beras pendek Jepun
1 1/4 cawan air
1/4 cawan cuka beras
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
mirin halal (jika mau)
kombu 1 inci (rumpai laut) (jika mau) - lap (jangan basuh) dan kerat sedikit,
rumpai laut nori
lobak pedas segar (mgkin sukar didapati d Malaysia)
sos mustard
Ingredients
1 cup of Japanese short grain rice
1 1/4 cup of water
1/4 cup rice vinegar
1 tbsp sugar
1 tsp salt
halal mirin (optional)
1 inch kombu (kelp) (optional)- wipe (don't wash it ) and slit some parts of it a little ,
nori sheets
fresh horseradish
mustard sauce
1) Basuh beras 3 kali. Jika anda mempunyai masa rendam nasi di dalam air selama 30 minit. Ini akan menyebabkan nasi lebih berkilat dan lebih baik beras tekstur. Buang air. Tambah 1 1/4 cawan air dan sebaik saja air mendidih, rendahkan haba dan masak 10- 15 minit. . Panaskan cuka, gula, mirin halal dan garam sehingga larut dan campurkan ke dalam nasi dengan sempurna. Kipaskan beras ketika panas jika anda mahu nasi itu berkilat.
1) Wash the rice in a bowl 3 times. If you have time soak the rice in water for 30 minutes. This will result in shinier and better texture rice . Throw the water. Add 1 1/4 cup of water and just when you see it boil, turn the heat low for 10-15 minutes. . Heat the vinegar, sugar, halal mirin and salt until dissolved and mix it into the rice thoroughly. Fan the rice while its hot if you want a shiny appearance on your rice.
2) Gunakan 4 helai Nori untuk 1 cawan beras.Panggang bahagian tidak berkilat rumpai Nori selama 30 saat.
2) Use 4 sheets of Nori for 1 cup of uncooked rice. Roast the non-shiny side of the Nori sheets for 30 seconds.
3) Sebarkan nasi pada 3/4 helaian Nori dan isi dengan apa sahaja yang anda mahu
4) Bagaimana untuk menggulung sushi tanpa tikar sushi ? Comel, manakala bergolek, tekan ia sangat tegas dan ketat !!! sushi saya ialah diameter 3 cm. Gam akhir dengan beras
4) How to roll sushi without a sushi mat? Be cute,while rolling, press it VERY FIRMLY and TIGHT!!! My sushi is 3cm diameter. Glue the end with rice
5) Bagaimana untuk mengelakkan rumpai Nori daripada kenyal dan liat?
Sapukan sedikit air pada helaian Nori.Buat begini jika lembaran nori anda bukan dari kualiti yang baik.
5) How to avoid the Nori sheets from getting chewy and tough?
Dab some water on the nori sheet. Do this if your nori sheet is not of a good quality one.
Sushi dengan wasabi buatan sendiri
Sushi with homemade wasabi
7) Anda tahu wasabi yang anda dapat di restoran-restoran bukan sushi yang sebenar bukan?
7) You know the wasabi you get in the restaurants is not the real thing right?
Keringkan lobak pedas di dalam peti sejuk anda untuk beberapa hari jika anda suka wasabi sangat pedas. Parut lobak pedas dan campurkan dengan mustard untuk membuat tiruan wasabi. Tambah warna hijau jika anda mahu. Saya pernah Sweden jenama coz pagi di Sweden.Dry the horseradish in your fridge for a couple of days if you like the wasabi to be very spicy. Grate the horseradish and mix it with mustard to make imitation wasabi. Add green colour if you wish. I used Swedish brand coz am in Sweden.
Diilhamkan oleh rakan Malaysia saya Zakiah yang pernah belajar di Jepun dan semua orang-orang yang gilakan sushi atau kimbap.
Inspired by my Malaysian friend Zakiah who once studied in Japan and all of those who are crazy about sushi or kimbap.
More posts:
| |||||
|
|
| |||
|
|
| |||
No comments:
Post a Comment