Monday, March 7, 2011

Swedish Blueberry Princess Cake Prinsesstårta Recipe


Saya sudah cuba kedua2 versi Kek Puteri Swedish dan lebih suka versi beri biru. Ianya antara 2 kek yang paling saya suka didunia! Lagi 1 ialah kek Jepun Kek Keju Kapas. Gambar ini diambil dari laman web
Pasaraya ICA

 I tried both versions of the Swedish princess cakes above and preferred the one with blueberry It is now my top two best cake in the world! The other one is Japanese Cotton Cheesecake. This picture is taken from ICA Maxi Supermarket website. Scroll down for recipe 


Bahan-bahan untuk kek

Kek span atau kek  resepi anda sendiri 
 atau

3 telur

1/2 cawan gula

1/2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung kentang (boleh diganti tepung beras atau tepung jagung jika tiada tepung kentang)

1 sudu teh serbuk penaik

Kaedah

Gris tin penaik 24 cm dalam diameter dengan minyak dan tepung.
Campurkan dan ayakkan serbuk penaik tepung.
Pukul telur dan gula sehingga gebu.
Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung
Tuangkan adunan ke dalam pan dan Bakar di bawah ketuhar pada 175 ° C selama kira-kira 20 minit.
Biarkan kek  dalam tin selama beberapa minit sebelum anda hidangkan ia di pinggan
Potong kek 2 lapisan

Inti

2.5 cawan kastard

1 cawan blueberry (atau guna jem blueberi)

6 sudu besar gula

1  marzipan, hijau atau biru

gula aising

1/2 cawan krim blueberry (blueberry dicampur dengan krim dan dipukul sehingga tebal)

1 cawan krim (dipukul sehingga tebal)

Kaedah

1- Masak kastard mengikut pakej.
2-(Tidak perlu buat langkah ke2 dan ke3 jika anda ada jem blueberi ). Letakkan blueberry dan gula ke dalam pemproses dan kisar sehingga sebati.
3-Rebus campuran blueberi sehingga tebal seperti jem.Biarkan sejuk
4-Campurkan jem dengan krim putar
5- Sebar nipis adunan jem pada lapisan pertama kek
6-Letakkan satu lagi lapisan kek di atas.
7-Sebarkan lapisan kastard tebal.
8-Sebarkan krim putar keatasnya dan keseluruh kek.
9-Tutup dengan marzipan
10-Hias dengan mawar seorang atau strawberi atau seperti yang anda mahu.
11-Kek ini boleh dibuat 1 malam sebelum dihidangkan tetapi tidak boleh lebih daripada 1-2 hari atau marzipan  akan cair

Resipi untuk pengisian diambil dari sini


Ingredients for the Cake
Ready made sponge cake or your own sponge cake recipe or
3 eggs
1/2 cups sugar
1/2  cup plain flour
1/2 cup potato flour (you could substitute this with rice or corn flour instead)
1 teaspoons baking powder

Method
  1. Grease a baking tin 24 cm in diameter with oil and flour.
  2. Mix and sift baking powder with flour.
  3. eat eggs and sugar until fluffy.
  4. Fold in flour
  5. Pour batter into pan and bake in the bottom of the oven at 175 ° C for about 20 minutes.
  6. Let cake stand in the tin for a few minutes before you turn it out on a serving plate.
  7. Cut the cake into 2 layers
Filling
2.5 cup custard
1 cup blueberry (use blueberry jam if you dont have any and omit the dates and sugar)
4 stoned dates
6 tbsp sugar
1 st marzipan , green or blue
icing sugar
1/2 cups blueberry cream (blueberries mixed with cream and whisked until thick)
1 cup cream (whisked until thick)

Method
  1. Cook custard according to package.
  2. Put blueberry, dates and sugar into processor and blend until smooth.
  3. Boil the blueberry mixture until thick as jam.Let cool
  4. Mix the jam with custard
  5. Spread the jam mixture on the first layer of cake
  6. Place another layer of cake on top.
  7. Spread a layer of blueberry cream.
  8. Top with whisked cream
  9. Cover with marzipan
  10. Decorate with a rose or as you wish.
  11. This cake can be made 1 night before serving but do not leave more than 1-2 days or the marzipan will melt with the cream.

Recipe for the filling is taken from here





You might also like:
article link
Really Delicious Malaysian Recipe
Article link
Wonders of Central Asia
Article link
Japanese Cotton Cheesecake
Article link
Get Married Minang Style
Article link
Forex In Islam
Article link
Medieval /Renaissance Dresses البديل للعباية/قفطان

سویڈن راجکماری کیک ہدایت روایتی, プリンセスケーキスウェーデンの伝統的な, 공주 케이크 스웨덴의 전통,كعكة الأميرة السويدية التقليدية,Şahzadə pasta ənənəvi İsveç,Prenses pasta geleneksel İsveç kek , , Suédoise gâteau princesse traditionnels,Sweden kek tradisional puteri putri 健康的なビスケットのレシピ,Schwedische traditionellen Kuchen Prinzessin,राजकुमारी केक स्वीडिश परंपरागत

No comments:

Post a Comment